
W18 Reporting
Frequently Asked Questions

Q.	 If raw materials of a part are sourced from two 
suppliers but with measurable differences, how 
should the material disclosure be made?

A.	 The weighted averaging approach is not preferred. First, any 
substances on the controlled list should be listed in worst case 
(highest value) among the two raw materials. Then, any substances 
on the reportable list should be listed in worst case (highest 
value). Next, adjust remaining non-reportable material of highest 
value downward as required to achieve measured part mass. This 
approach most correctly reports worst case for future use and avoids 
issues with possible noncompliance due to source raw material 
variations.

Q.	 What is the best way to analyze and report a coating 
film or solder on components?

A.	 As it is difficult to disjoin and analyze coating and solder from 
other material, material suppliers should provide us with data on 
the solder paste or paint as received. But for such materials, the 
exact chemical composition of the components is different before 
and after spraying or print application and reflow manufacture. 
For coating where a carrier or solvent evaporates, you may have 
to measure thickness with a gauge or cross section and report 
the actual material left after processing. This may be the same 
as the percent of solids used in the paint industry. If paint reacts 
upon curing it should be the cured state that is reported. For solder 

paste, flux will be gone after reflow so report based on mass and 
composition of the metals in the alloy. Motorola Solutions is not 
looking for any greater detail than just finished part data, not part 
manufacturing process data. A specific example of how to analyze 
coatings is located in: 
 
How to Complete a Motorola Solutions W18 Material Disclosure for 
Painted or Plated Parts Using eW18

Q.	 If the concentration of one controlled or reportable 
substance is below the W18 reporting threshold, do 
suppliers need to report that data?

A.	 Section 5.1.2 of the W18 specification requires the reporting of “all 
controlled and reportable substances with concentrations in excess 
of the reporting thresholds noted in Appendix A.” For example, 
if the concentration of Chromium VI (Cr VI) compounds in one 
homogeneous material is 80 parts per million (ppm) and its reporting 
threshold in Appendix A is 100 ppm, then should the supplier enter 
“80 ppm” in the eW18 form? Or, can they choose to not report the Cr 
VI since it is below the required reporting threshold? The supplier is 
not required to report any levels below the reporting thresholds in 
Appendix A. However, if you do report the data, it will not have any 
negative effect on the compliance decision.
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Q.	 If the concentration of a substance is extremely low 
or can be labeled as “not detected,” how should 
material disclosure be made?

A.	 In Appendix A and C of the W18 specification, there are eight kinds 
of substances that are banned. However, in one testing report, if 
the concentration of one substance is less than 2 ppm, it will be 
labeled as “not detected.” How is the material disclosure made 
in this case? For example, if the presence of chlorofluorocarbons 
is listed as “not detected,” can suppliers fill in the eW18form 
with “chlorofluorocarbons: 0 ppm”? What if a spot test is done 
and a trace amount, such as 0.1 ppm, of chlorofluorocarbons is 
present? Will the supplier be penalized or found noncompliant? 
Motorola Solutions recommends that suppliers do not need to 
report not-detected substances if the detection limit is low. To 
date, the not-detected allowable limits have not been defined but 
technical guidance says that anything less than 10 ppm that is not 
intentionally added to the material does not have to be reported. 
A better interpretation of this definition is being discussed. In any 
case, suppliers should file all test results and document the test 
methods since these may later provide valuable details.

Q.	 For unknown homogeneous materials, how can 
the number of tests be reduced to lower the cost of 
material assays?

A.	 Often, for unknown homogenous materials, many tests have to be 
conducted to know the exact concentration of banned/restricted 
and reportable materials. The supplier should use engineering 
specifications to list controlled and reportable materials known to 
be intentionally added. Some chemical analysis of the controlled 
substances is advisable if there is reason to expect they could 
exceed reporting or allowed limits. For example, with materials such 
as Chromium (Cr) III conversion coatings, a lack of proper process 
control could produce excessive levels of Cr VI in the coating. In this 
instance, testing for the level of Cr VI is well advised. Suppliers are 
expected to exercise their best judgment.

Q.	 Are engineering calculations accurate enough for 
reportable materials testing?

A.	 Reportable materials are much less critical because at this time 
there are not any known legal restrictions against their use. 
Motorola Solutions does not require a supplier to test for all 
substances on the reportable list at this time. Most parameters 
should be known by materials properties available to supplier and 
sub-suppliers and reported by engineering calculation.

Q.	 If an X-ray test returns a “not detected” result, do 
suppliers need to use a more accurate method to get 
an exact concentration?

A.	 X-ray fluorescence (XRF) testing is useful in screening for many 
elements, while engineering knowledge also can help to identify 
others. In general, for the elements lead (Pb), mercury (Hg) and 
cadmium (Cd), the XRF scan is sufficient — assuming the equipment 
is 10 times more sensitive than the acceptance thresholds of 
1000 ppm (100 ppm for Cd). However, if the result is close to the 
acceptance limit, a more accurate test method should be used. 
XRF will only reveal total chromium (Cr) and bromine (Br), used 
in polybrominated diphenyl (PBBs) and polybrominated diphenyl 
ether (PBDEs) controlled substances. The more specific methods 
are colorimetric (diphenylcarbazide) for Cr VI and one of high-
performance liquid chromatography (HPLC), gas chromatography-
mass spectrometry (GCMS) or Fourier Transform Infra Red 
spectroscopy (FTIR) for the PBB/PBDEs. Tests for Cr VI should 
be undertaken if a chromate dip finish is present. Tests for PBB/
PBDEs should be undertaken if an unknown flame retardant 
or highly recycled and unknown thermoplastic is involved. An 
International Electrochemical Commission (IEC) standard test 
document that provides some guidance is available and may be 
consulted for further information (IEC 62321 Electrotechnical 
products. Determination of levels of six regulated substances (lead, 
mercury, cadmium, hexavalent chromium, polybrominated biphenyls, 
polybrominated diphenyl ethers) ).

Q.	 Should the presence of a restricted substance 
in paint (prior to processing) from a supplier be 
reported on the W18?

A.	 A material safety data sheet (MSDS) obtained from a paint supplier 
indicates the presence of a restricted substance that exceeds 
Motorola Solutions’ reporting threshold. The paint, prior to spray 
application onto a plastic substrate, contains 2.1 percent of 
Ethylene Glycol Monomethyl Ether and its acetate. This exceeds the 
Motorola Solutions reportable limit of 5 ppm. According to the W18 
specification, process chemicals and other substances that do not 
remain with the part received by Motorola Solutions should not be 
included. Often, the solvents in paint evaporate during processing 
and no longer remain in the paint film. So, if the substances have 
completely evaporated from the coating during processing, these 
chemicals do not have to be reported to Motorola Solutions. 
However, if tests of the finished part show the restricted substance 
is still present in the coating in an amount at or above the reportable 
level for that chemical, then it should be reported.
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Q.	 For W18 reporting, what is the upper limit for lead 
content in alloys that is allowable per the European 
Union’s RoHS directive?

A.	 Lead is a common element in many metal alloys used in electronic 
products. A copper (Cu) lead frame material, for example, contains 
1.3 percent lead by weight as a homogeneous alloy. Motorola 
Solutions’ W18 specification requires suppliers to report all 
substances, including lead (Pb), at the homogeneous material 
level. If lead is present in the material, then it must be reported 
in the eW18 spreadsheet — no exceptions. The European Union’s 
Restriction on Hazardous Substances (RoHS) directive does allow 
up to 4 percent lead in a homogeneous copper alloy. In the example 
given above, the part would be given a “Pass with Exemption” 
status. Since Motorola Solutions knows the restricted material 
is present and it does not exceed the EU limit of 4 percent, it is 
permitted to ship the product with that part. In other cases, when 
lead is present in a non-exempted (not-allowed) use, the RoHS limit 
for homogeneous materials is 0.1%.

Q.	 How long do suppliers have to complete eW18 
requests?

A.	 We allow 7 days from the time a supplier receives the eW18 request 
to the time a response is received by the Environmental Data 
Manager. If additional time is needed to complete the form, we 
expect the supplier to notify MSI at that time.

Q.	 Within Motorola Solutions, typically who is in 
charge of the W18 compliance process?

A.	 At Motorola Solutions, development engineering, component 
technology engineering, and new product sourcing managers are 
involved in the evaluation of new parts.  However, the process for 
requesting, receiving, and processing W18 data is handled solely by 
our Environmental Data Management team in Penang, Malaysia.

Q.	 Where should suppliers send their completed eW18 
forms?

A.	 Material suppliers to Motorola Solutions should send completed 
eW18 forms to w18submittal@motorolasolutions.com and use the 
Environmental Data Manager as their primary point of contact after 
submitting their reports.

Q.	 Where may I find detailed information on the data 
submission process?

A.	 The supplier disclosure process is described in detail on our material 
disclosure process web page. Some suppliers have noted that after 
submission of the data to Motorola Solutions, they are asked to 
resubmit it to different persons. Unless there are issues with the 
data collection process or the electronic transfer of the data, it will 
not be necessary to submit the data again. Simply reference the 
date of your original electronic data submission in replies to such 
requests.

Q.	 How does Motorola Solutions handle W18 reports 
and material certificates for electronic components 
from third parties?

A.	 In some cases, electronic components such as resistors and 
capacitors may not have been purchased directly from the 
manufacturer but instead are sourced through distributors or agents. 
As a result, it can be difficult to get W18 reports and material 
certificates. While it may be possible to send samples to the test 
lab, this is costly and time consuming. Try to get the data from the 
component manufacturer through the distributor orgo straight to 
the component manufacturer to obtain the necessary information. 
Material assay can provide some information about the substance 
content, but engineering knowledge is the best and most accurate 
source of material composition data.

Q.	 Is a W18 required for holsters or carrying cases?
A.	 The carrying case or holster is part of the product and W18 data is 

required.

Q.	 Is the information provided by suppliers in the eW18 
form legally binding?

A.	 When certified and exported, the eW18 form is a legal document. 
Motorola Solutions relies upon the information provided by suppliers 
in order to meet its reporting obligations.
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